top of page
מה זה קמבו?
קמבו היא הפרשה מאחת מצפרדעי האילניתיים הגדולות ביותר הידועה בשם צפרדע עץ הקוף הירוק הענק. שמו המדעי הוא Phyllomedusa Bicolor. ההפרשה אינה זיעה, רעל או ארס במובן זה שהיא לבדה אינה מסוגלת לגרום למוות, או למחלה. באמזונס, זה נחשב כתרופה אולם אין לבלבל זאת עם ההגדרה המערבית של תרופה. לפיכך, קמבו אינה תרופה ומי שנותנים אותה הם מתרגלים ולא רופאים.
מדען איטלקי, ויטוריו ארספמר מאוניברסיטת רומא היה האדם הראשון שניתח את קמבו במעבדה. ב-1986, הוא כתב שהוא מכיל "קוקטייל כימי פנטסטי עם יישומים רפואיים פוטנציאליים, שאין כמוהו באף דו-חי אחר".

הכימיקלים שהוא התייחס אליהם הם פפטידים. הפפטידים שנחקרו על ידי ארספמר הפכו חיוניים עבור אפיון התפקוד של קולטני אופיואידים. ארספמר היה מועמד פעמיים לפרס נובל והיה האדם שגילה לראשונה את הסרוטונין. 16 פפטידים בודדו מאז מההפרשה וכמה סונתזו. נכון לעכשיו יש למעלה מ-70 פטנטים של Kambô, בעיקר בארה"ב.
הפופולריות והשימוש בקמבו כתמיכה טבעית לריפוי מתפשטים לאט לאט ברחבי העולם. ככל שהמחקר המדעי על הפרשת ה-Phyllomedusa Bicolor גדל, מתרגלים מיומנים מפתחים דרכים חדשות לעבוד עם החומר העוצמתי הזה מיער הגשם באמזונס, המאפשר לו להיות נגיש כמעט לכולם בצורה בטוחה וניתנת לניהול.
כיום יש לנו מספר דרכים מסורתיות שונות לקחת Kambô, אנו יכולים לעבוד עם מרידיאנים, צ'אקרות ועם האוזניים.
בנוסף לכך, ישנן טכניקות חדשות המאפשרות לאנשים לקחת את Kambô בצורה עדינה יותר למערכת שלהם אך עדיין מאפשרת להם ליהנות ממקסימום היתרונות.

על צפרדעי הפילומדוזה ביקולור
הצפרדע היא לילית, חייה גבוהה בעצים ובשל העובדה שאין לה טורפים טבעיים היא נמצאת בשפע ברחבי אזורי יערות הגשם של האמזונס העליון של בוליביה, ברזיל, קולומביה, פרו, גיאנה הצרפתית, סורינאם וונצואלה. מסד הנתונים של IUCN מפרט אותם ללא הרף בקטגוריית 'הדאגה הקטנה ביותר' לאור תפוצתם הרחבה ואוכלוסייתם הגדולה. האיום הגדול ביותר על מין צפרדע זו כרגע היא הרס פוטנציאלי של בית הגידול שלהם.
הן צפרדעים גדולות, גופם הזכרי הוא בין 9-10 ס"מ והנקבות 11-12 ס"מ. הגב הוא ירוק תוסס והבטן לבן שמנת. יש להם כתמים כהים על החזה, האגף והרגליים. רבייה מתרחשת לאורך כל השנה, בשיאה בין נובמבר למאי. הם בונים קנים תלויים מעלים מקופלים בגובה 1-3 מטר מעל בריכות ונחלים. הנקבות מפקידות מסה ג'לטינית המכילה את ביציהן לתוך הקינים הללו. שלהם הוא השריץ הגדול ביותר שנמצא בקרב צפרדעים פרוותיות של האמזונס. שרצים בודדים מכילים בממוצע 1000 ביצים שמהן יוצאים ראשנים תוך 11-14 ימים. אף אחד לא בטוח ב-100% מהו הזרז להפקת ההפרשה, אבל רווחת ההערכות היא כי הוא מנותק מהתזונה שלו. זו הסיבה שהצפרדעים אינן מייצרות את הפרשתן כאשר הן מוסרות מסביבתן הטבעית.
אם עושים זאת נכון, הצפרדעים לא נפגעות בכל מקרה כשלוקחים מהן את הקמבו. ה-IAKP פועלת יחד עם הקהילות, שאוספות עבורנו את ההפרשות, כדי לוודא שהן פועלות בצורה שתגן על הצפרדעים ועל הסביבה החיונית כל כך להישרדותן.
המקורות של קמבו
לכל שבט יש אגדה או סיפור משלו על איך הם הגיעו לשימוש בקמבו. האגדה הרווחת ביותר מגיעה מברזיל...
אגדה זו של הוני קוין (קקסינאווה) מספרת שהאינדיאנים של השבט היו חולים מאוד ואיש הרפואה שלהם (פאג'ה בברזיל) עשה כל מה שאפשר כדי לרפא אותם. נעשה שימוש בכל צמחי המרפא הידועים, אך אף אחד לא עזר.
בהשפעת תרופות הצמח הקדוש, הוא נכנס ליער ובעודו זכה לביקור של רוח נשית של היער.
היא הביאה לידיה צפרדע, ממנה לקחה הפרשה לבנה, ולימדה את הפאג'ה איך ליישם אותה. בשובו לשבט ובעקבות ההנחיות שקיבל, הצליח הפאג'ה לרפא את אחיו ואחיותיו. מכאן ואילך הוא היה ידוע בתור Pajé Kampu או Kampum.
לאחר מותו, רוחו חיה בצפרדע, שם היא המשיכה במשימתה להגן על בריאותם של המגינים על היער. ההפרשה נודעה בשם Kambô, אבל בשבטים מסוימים היא נקראת Sapo, Dow-Kiet, Kampu או Vacina da Floresta.
השימוש התפשט, ובמשך אלפי שנים, קמבו שימש כתרופה על ידי בני הוני קוין (קקסינאווה), ועל ידי קבוצות ילידים רבות אחרות, כולל האמהואקה, קטוקינה, קולינה, יאוואנאווה, מאטס, מארובו ומיורונה. קמבו עדיין נמצא בשימוש נרחב בקרב ילידים באמזונס עד היום.
התצפיות הראשונות על השימוש בקמבו נעשו על ידי כומר צרפתי, האב קונסטנטין טסטווין בשנת 1925 בזמן ששהה עם שבט הוני קוין (קקסינאווה) בנהר הג'ורוה העליון בברזיל. בשנות ה-80, אנתרופולוגית אמריקאית, קתרין מילטון תיארה את השימוש בקמבו בקרב שבט מאיורונה בברזיל ובשנות ה-80 כתב פיטר גורמן על חוויותיו בנטילת קמבו עם שבט המאטס בפרו.
במהלך שנות ה-90, טפחי גומי בברזיל למדו על קמבו מהאינדיאנים של האמזונס. הם החלו להוציא אותו ליישובי עכו (מדינה בברזיל) ולהחיל אותו בעצמם. לאחר שבילה מספר שנים עם הקטוקינה, פרנסיסקו גומס מקרוזיירו דו סול היה אחד האנשים הראשונים שהחלו בשימוש בקמבו מחוץ לאמזונס. הנוהג התפשט ועד מהרה אנשים בערים הגדולות יותר של ברזיל השתמשו בקמבו.

הקמבו גם נקרא החיסון של הג'ונל , עם פוטנציאל רב לריפוי ולשיפור הבריאות הכללית. הוא יכול לסייע בטיפול במגוון רחב של מחלות ובעיות בריאותיות, כולל:
- דיכאון - כאב כרוני
- מיגרנות - התמכרויות לאופיואטים ומשככי כאבים
- בעיות לחץ דם - חום, דלקות וזיהומים
- אלצהיימר - מחלות עור
- פרקינסון - בעיות פוריות אצל נשים
- אי ספיקת כלי הדם - דלקת הכבד
- מחלות אברים - סכרת
- סרטן - שגרון
- איידס - דלקות פרקים
- רעלים המושרשים עמוק - התמכרויות ועוד.
בנוסף ליכולתו לטפל במגוון רחב של מחלות, הקמבו מכיל תכונות אנטי-דלקתיות, אנטיביוטיות, אנטי-מיקרוביולוגיות ואלחוש, המקנות לו יכולות ריפוי מרשימות.
בנוסף, הקמבו משפר את ביטחון העצמי, דיוק הרגלי האכילה, והתמודדות עם טראומות מהעבר ודיכאון. הוא גם יעיל בטיפול במחלות כרוניות בעור, במערכת העיכול, במחלות אוטואימוניות, ובתופעות חולפות כמו דלקות, הרפס, זיהומים אחרים ושפעת. הטיפול בקמבו מתבצע על ידי שהמטפל יוצר כוויה קטנה בעור,או שער שדרכו נכנס הקמבו לגוף. הקמבו נחשב לאחד הדרכים המהירות, היעילות והטבעיות ביותר לחיזוק המערכת החיסונית, ניקוי אברים פנימיים ושאר מערכות הגוף.
עם זאת, יש לזכור שהקמבו אינו מתאים לכולם. ישנם חולים שאינם מומלצים לטפל בקמבו, כגון אנשים עם בעיות לב קשות, מטופלים בתרופות ללחץ דם נמוך, אנשים אחרי שבץ, חולי סרטן שבתהליך או חודש לאחר קבלת כימוטרפיה או רדיוטרפיה, ועוד.
טיפול הקמבו בשבטי האמזונס ובמערב
שבטי הילידים בדרום אמריקה משתמשים בקמבו כדי להיפטר מעצלנות, דיכאון, חוסר בתשוקה, חולשה פיזית ורוחנית וחוסר הרמוניה עם הטבע. מבחינת השבטים, כשהכל הולך הפוך בחייך, זה הזמן לקמבו.
בג'ונגל האמזונס תרופה זו ידועה כמביאה שמחה, מזל טוב, פותחת ומאזנת את צ'קראת הלב. בנוסף, השבטים משתמשים בקמבו טרם היציאה לציד, לחידוד חושים והתמלאות באנרגיה.
מבחינתם הסיבה העיקרית לקחת קמבו היא כדי להסיר את ה"פנמה" - זהו מצב קיומי שמושך חוסר נוחות ומחלות, ניתן לתארו כענן עבה של עצבות, מזל רע, עצלנות, דיכאון או בילבול. הקמבו ידוע כמסיר את ה"פנמה" ומשיב לאדם את המצב הטבעי של ההרמוניה עם גופו, מגשים את הפוטנציאל הפיזי, הרוחני, הרגשי ומחזיר החיבור לעצמך.
בנוסף הילידים השתמשו בקמבו כדי לנקות מהגוף כל מחלה שנתקלו בה: כאבי ראש, אלרגיות, דלקות, זיהומים, התמכרויות וכפתרון לתנאי מחיה ייחודיים בג'ונגל כמו מלריה, הכשות נחשים ועקיצות חרקים ועכבישים.
טיפול הקמבו במערב בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים פונים לקמבו, בעיקר בגלל התוצאות המרשימות בריפוי מחלות בגוף והשבת השקט לנפש.
טיפול הקמבו במערב שונה מהטיפול המסורתי. אורח החיים המודרני, על שלל תחלואותיו הגופניות והרגשיות, מרוץ החיים הלא נגמר סביב השעון, מחייה בסביבה עירונית והחשיפה למזהמים, דורשים טיפול שונה מהטיפול המסורתי באמזונס.
מהם השפעות הקמבו? בטווח הזמן המיידי הקמבו משפר מצב רוח, עירנות, בהירות ומיקוד. הוא מזרים ומחדש אנרגיה, מפחית לחץ, עייפות, רעב וצמא.
בטווח הארוך הקמבו מחזק את המערכת החיסונית, מעלה את רמת ההגנה של הגוף למצבה הטבעי, כך שמחלות קיימות נחלשות או נעלמות ומפחית סבירות הופעת מחלות חדשות.
bottom of page